Hemmelighederne på Masnedøfort | Danmarks Borgcenter

Hemmelighederne på Masnedøfort

Man kan kun lige ane det, når man kører over Masnedø på vej til Storstrømsbroen. Det kæmpestore Masnedøfort ligger godt gemt i landskabet med sine kanoner og med en formidabel udsigt over Storstrømmen. Nu kan du selv opleve det fantastiske fort og alle dets hemmeligheder på en eksklusiv guidet tur rundt i fortets lange gange og store kasematter. 

 
 

Helt særlig mulighed for at opleve Masnedøfort

Fra foråret 2018 har Danmarks Borgcenter arrangeret et begrænset antal eksklusive guidede ture rundt i Masnedøfort. Her fortæller vores guider om fortet, som blev bygget lige i starten af 1900-tallet og om dets rolle i tre verdenskrige; Første, Anden og Tredje Verdenskrig for fortet var faktisk aktivt helt frem til 2004. Det trekantede fort er en fantastisk konstruktion, der rummer masser af ukendte historier og hemmeligheder.

Der er kun få muligheder for at deltage i de særlige guidede ture i det ellers lukkede fort. Museets dygtige guider viser dig rundt i hele fortet med de uendelige gange under jorden, der gemmer på en stribe hemmeligheder.

Her kan du bestille billetter til din eksklusive tur rundt i Masnedøforts Hemmeligheder.

Læs mere om muligheden for at bestille en guidet tur på Masnedøfort.


I 1926 var den stolte besætning på Masnedøfort ikke så stor. Til gengæld var fortet bemandet døgnet rundt.

 

Fronten ved Storstrømmen

Masnedøfort blev oprindeligt bygget som en del af forsvaret af København allerede i begyndelsen af 1900-tallet. Faktisk har overgangen mellem Sjælland og Falster i århundreder været af stor strategisk betydning for forsvaret af hovedstaden og af Sjælland. Det vidste man allerede på Valdemarernes tid. Det vidste tyskerne, da de angreb fortet den 9. april 1940, og det vidste både Warszawapagten og NATO under Den Kolde Krig. Storstrømmen har altid været en mulig front.

Bastionen mod syd i 1. Verdenskrig

Masnedøfort blev bygget under iundtryk af den begyndende konflikt mellem stormagterne i årene op til 1. Verdenskrig, hvor adgangen til og fra Østersøen gennem de danske farvande hurtigt kunne blive strategisk vigtig for stormagterne. Under hele verdenskrigen var fortet bemandet og klar til at forsvare den danske neutralitet. Op til 300 mand var indkvarteret i de store betonkassematter, hvor de sov i hængekøjer. Fortet var nemlig en del af Søværnet, så man skulle naturligvis sove som på skibene. Besætningen var døgnet rundt klar til at skyde på alle fremmede skibe, der krænkede dansk territorium. Men krigen kom aldrig til Masnedø.

Verdens første faldskærmsangreb

Første Verdenskrig kom aldrig for alvor til Masnedøfort. Det gjorde Anden Verdenskrig til gengæld. Faktisk var Masnedøfort det første sted i Danmark, som blev angrebet af tyskerne den 9. april 1940, da landet blev besat. Det var nemlig vigtigt for den tyske flåde at kunne kontrollere gennemsejlingen for de tyske skibe på vej mod Norge.

Faktisk var Mansnedøfort så vigtigt, at tyskerne valgte at afprøve en helt ny taktik for at indtage fortet; man satte nemlig faldskærmssoldater ind, som landede direkte på fortets tag og indtog det uden et skud. Det var første gang i verdenshistorien, at der blev anvendt landsætning af soldater fra luften.

Det skjulte fort til 3. Verdenskrig

Efter tyskerne havde forladt Masnedøfort i 1945, fungerede det i en årrække som fængsel for tyske og danske krigsforbrydere. Efter 1949 fik fortet igen en helt ny rolle som base for Danmarks måske vigtigste våben under Den Kolde Krig, og helt frem til 2004 havde fortet helt særlige funktioner, som man holdt meget lav profil med.