Middelalderskibet fra Kalverev - the missing link fra vikingeskib til middelalderfartøj? | Danmarks Borgcenter

Middelalderskibet fra Kalverev - the missing link fra vikingeskib til middelalderfartøj?

Sted: 
Kornerups Rådhus, Vordingborg
Dato: 
Onsdag, 3 maj, 2017 - 19:00

Mikkel Haugstrup Thomsen fra Vikingeskibsmuseet og Thomas Tram Pedersen fra Danmarks Borgcenter fortæller om et banebrydende fund.  Køb billet

juni 2016 gjorde marinearkæologer fra Vikingeskibsmuseet et helt enestående fund ved sydsiden af Kalverev. I det lavvandede område syd-vest for Masnedø dukkede resterne af et gammelt skib op, og i september 2016 gennemførtes en fuldstændig undervandsudgravning af det der viste sig at være et et nyfundet middelalderskib.

Siden 2013 har Vikingeskibsmuseet gennemført forundersøgelser og udgravninger i forbindelse med anlæggelse af en ny vej- og jernbanebro over Storstrømmen, og i den forbindelse dukkede resterne af et flere hundrede år gammelt skibsvrag op, som kunne dateres helt tilbage til ca. 1250-65.

Skibsresterne er forlængst bjærget og bragt til Vikingeskibsmuseet, og det sjældne fund har paralleller både til vikingetidens skibe og har detaljer, der peger frem mod højmiddelalderens fartøjer. Fundet kan derfor vise sig at være den manglende brik i et større puslespil fra fortiden.

Museumsinspektør og marinearkæolog Mikkel Haugstrup Thomsen, Vikingeskibsmuseet, giver en kort gennemgang af Storstrøms-projektet samt et indblik i ’work in progress’ for dette vrag; metoderne, foreløbige resultaterne og ikke mindst visioner for det fremtidige arbejde med vragdelene.

Men hvordan passer skibet fra Kalverev egentlig ind i den større sammenhæng i magtstrukturer og handelsveje omkring 1250. Afdelingsleder og historiker Thomas Tram Pedersen giver et perspektiv på denne del af verden – mellem vikingetid og Hansestæderne.

 

Foredraget foregår i Kornerups Rådhus, Algade 97, 1. sal, 4760 Vordingborg.

Der forefindes teleslynge i foredragssalen samt lift i både Kornerups Rådhus.

Billetter kan bestilles online her eller købes på Danmarks Borgcenter, Næstved Museum, Møns Museum og Køge Museum.

Pris 75 kr / 60 kr for Årskortholdere. Gebyr 10 kr på alle billetter.

Der er kaffe og småkager i pausen

Kontakt cj@museerne.dk for yderligere information.

Foto: Vikingeskibsmuseet

Entré: 
75 kr / 60 kr for Årskortholdere