Proppen i hullet | Danmarks Borgcenter

Proppen i hullet

Sted: 
Kornerups Rådhus, Vordingborg
Dato: 
Torsdag, 23 marts, 2017 - 19:00

Danmarks strategiske betydning i kampen om Østersøen helt tilbage til middelalderen. Foredrag ved afdelingsleder Thomas Tram Pedersen, Danmarks Borgcenter.

I århundreder har Danmark haft en afgørende strategisk placering som "proppen i hullet" i Østersøen. Både Danmarks venner og fjender har altid haft brug for at kunne sejle gennem de danske stræder for at kunne komme ind og ud af Østersøen. Danmark har haft kontrollen med stræderne og har opkrævet told for alle skibe, der har skullet ind eller ud. Og ville man ikke betale, har Danmark kunnet spærre for gennemsejlingen. Det har betydet, at der i de sidste 800 år stort set ikke har været en konflikt i Europa, hvor Danmark ikke er blevet involveret - uanset om Danmark selv har været part i konflikten. Kontrollen med de danske stræder og Danmarks strategiske placering har derfor været helt afgørende for dansk sikkerhedspolitik og Danmarks fjendebilleder fra middelalderens krige med Hansestederne til Den Kolde Krig.

Thomas Tram Pedersen har arbejdet med dansk sikkerhedspolitik og militærhistorie i mange år; som museuminspektør på Tøjhusmuseet, museumschef på Koldkrigsmuseum Stevnsfort og nu som afdelingsleder på Danmarks Borgcenter. Thomas Tram Pedersen kommer i sit foredrag rundt om en stribe eksempler på, hvordan svenskerkerne, tyskerne, englænderne og senest russerne har udfordret Danmark på grund af landets strategiske placering. Og han vil komme med eksempler på, hvordan man fra dansk side har forsøgt at navigere mellem stormagterne helt frem til den aktuelle situation omkring forholdet mellem NATO og Rusland.

Foredraget finder sted torsdag d. 23. marts kl. 19.00 i Kornerups Rådhus, Algade 97, 4760 Vordingborg. 

Billetter kan bestilles online eller købes på Næstved Museum og Køge Museum.  KØB BILLET HER

Pris: 75 kr / 60 kr for årskortholdere/Museumsforeningen Sydsjælland og Møn (husk årskort/medlemskort) Gebyr 10 kr på alle billetter.

Der serveres en kop kaffe/te og småkager i pausen. For gangbesværede er der lift til 1. sal samt  teleslynge i foredragssalen.

Arrangementet er blevet til i et samarbejde mellem Museumsforeningen Sydsjælland og Møn samt Museum Sydøstdanmark.

Kontakt cj@museerne.dk for yderligere information

Entré: 
75 kr / 60 kr