Vikingernes Metropol | Danmarks Borgcenter

Vikingernes Metropol

2.000 Vikingeskatte       

Se de 2000 vildeste skatte fra Vikingetiden og hør fortællingerne om vikingerns største handelsby; Hedeby.

Det handler om vikingerne på Danmarks Borgcenter hele året. Her kan man se udstillingen "Vikingernes Metropol" om Haithabu – eller Hedeby, som vi kalder den på dansk. Der er tale om en udstilling i verdensklasse med helt unikke genstande fra Hedeby-museet ved Slesvig sat ind i en helt ny sammenhæng og scenografi på Danmarks Borgcenter.

Den summende storby
Udstillingen handler om vikingernes handelsverden og forbindelserne over Østersøen. Hedeby var vikingetidens største handelsmetropol, der forbandt de nordiske lande med de store riger i syd og øst. Her blev der handlet pels fra Rusland, glas fra Italien, krydderier fra Mellemøsten, slaver, sølv, guld, fisk og meget andet. En summende metropol af skibe, mennesker, varer og alverdens sprog og religioner.

Udstillingen trækker samtidig tråde til vikingernes byer og bostæder rundt om i Danmark; f.eks. Vikingeborgen ved Køge og starten på det danske rige og en ny tro. Men udstillingen trækker også tråde op i tiden med de magtfulde købmænd i hansestæderne, som et par hundrede år senere blev én af det danske riges modparter i kampen om herredømmet i  Østersøen og én af baggrundene bag den store borg i Vordingborg.

   

Jagten på vikingerne
Det er ingen tilfældighed, at de fineste genstande fra verdens vigtigste vikingefundplads nu har fundet vej til Vordingborg.

Museet iværksatte i 2016 "Jagten på Vikingerne" i samarbejde med detektorfolk på Sydsjælland og Møn. Fundene strømmer ind. De fortæller om vikinger, om den store handel, der dengang foregik hen over Østersøen, og om nær kontakt til Hedeby.

Samarbejdet
”Vikingernes Metropol” er blevet til i et nært samarbejde med Museum Haithabu i Tyskland og med økonomisk støtte fra Vordingborg Kommune, Orients Fond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.