Vores søstermuseer | Danmarks Borgcenter

Vores søstermuseer

Kan du ikke få nok historie? Så er du aldrig langt fra et godt museum. Danmarks Borgcenter er en del af Museum Sydøstdanmark, der driver syv andre museer på Sjælland og Møn. Læs mere om museerne herunder, og se de spændende oplevelser, der venter på dig.

Køge Museum

I 1710 dukkede den svenske flåde pludseligt op i horisonten ud for Køge Bugt. I havnen lå den danske flåde fortøjet. Danskernes skibe var i dårlig stand efter en uventet storm. Linjeskibet Dannebroge var det første skib, der blev sejlklart. Derfor stævnede det alene ud for at møde svensken. Undevejs i kanonduellen udbrød der brand i skibets krudtkammer og i en enorm eksplosion blev skibet og dets besætning opslugt af ild og hav. I dag kan du i udstillingen ”Krudtbrødre” se resterne af skibet i Køge Museums montrer og høre om tragedien på iPadguiden.

Tekstforfattere bag nogle af DR’s største succeser har skrevet en spændende historie om heltemod og broderskab, som skuespilleren Jens Jørn Spottag har indtalt.

I museets anden udstilling, ”Gaver fra fortiden”, kan du få et indblik i Køges spændende historie, fra i dag helt tilbage til Jægerstenalderen. Kom helt tæt på vores forskeres arbejde med at afdække fortidens gaver fra magasiner, mennesker og udgravninger.

Læs mere om Køge Museum her

Næstved Museum / Boderne

Danmark er kendt for design og håndværk. Især Næstved har været arnestedet for nogle af de store klassikere. Både Kähler og Holmegaard ligger nemlig i kommunen. De lokale fabrikker er lukkede, men i Boderne, et hus fra middelalderen, udstiller Næstved Museum nogle af de mest betydningsfulde stykker kunsthåndværk fra de to fabrikanter gennem tiden.

Læs mere om Næstved Museum her

Næstved Museum / Helligåndshuset

Der har levet folk i Danmark i tusindvis af år og mange af dem på Næstved-egnen. I Helligåndshuset udstiller Næstved Museum nogle af de mange fund vi har gjort på egnen igennem tiden. Bevæg dig fra oldtiden, over vikingetiden op til de smukke kjoler, som egnens fine damer bar i starten af det tyvende århundrede.

Læs mere om Næstved Museum her

Køng Museum

I den lille landsby Køng, ligger en fornem bygning, ved navn Gl. Øbjerggård. Den var administrationsbygning for filantropen Niels Rybergs spinderivirksomhed, som omkring år 1800 omdannede den fattige landsby til en moderne fabriksby. Herfra kom nogle af landets fineste hørprodukter, og fabrikken blev hurtigt kongelig hofleverandør.

I dag kan du på Køng Museum lære mere om Niels Ryberg, hørproduktionens historie og byens flotte bygninger, men også opleve de skiftende udstillinger af nulevende tekstilkunstneres unikke håndværk.

Læs mere om Køng Museum her

Thorvaldsen Samlingen

Efter sin hjemkomst fra Italien i 1838, havde Bertel Thorvaldsen, den berømte billedhugger, svært ved at vænne sig til livet i København. Nysø gods og Baronesse Christine Stampe blev hans redning og de sidste seks år af sit liv, opholdte Thorvaldsen sig næsten uafbrudt på godset ved Præstø.

I godsets kavalerfløj kan man i dag se en lille, intim samling af nogle af de værker, som Thorvaldsen fik fra hånden i de sidste leveår. På hjemmesiden kan du læse hele den spændende historie om Thorvaldsen Samlingens historiske baggrund, inden du begiver dig af sted.

Læs mere om Thorvaldsen Samlingen på Nysø her

Møns Museum

Hvad gør et sted til dit sted? Det sætter Møns Museums udstilling fokus på. Oplev Møn og omegns stolte historie fra 1660 til i dag, gennem nøje udvalgte genstande fra Museum Sydøstdanmarks enorme samling. Og mød 23 borgere, som fortæller hvad der har gjort 23 steder i kommunen deres, koblet på vores historiske viden om stedet.

Læs mere om Møns Museum her

Museumsgården

Hvordan har livet set ud for en landmand, dengang farfar var knægt? Det kan du opleve på Museumsgården på Møn. Her er en firelænget gård bygget i 1800 bevaret. Frem til 1930 har folk og fæ haft deres liv på stedet, og den unikke ånd er siden da blevet bevaret, så du kan opleve ægte landmandsliv igennem 130 år.

Læs mere om Museumsgården her